Juryrapport Mobiliteitsmanager van het jaar award

Fleet Mobility Live is in volle gang en zojuist is de winnaar van de Mobiliteitsmanager van het jaar award uitgeroepen. In de finale stonden Gert-Jan Sybrandi (Stedin), Eric Versluis (Rabobank) en duo Randolph Delwel & Leen den Bakker (IBM). Zojuist heeft Gertjan Sybrandi de award ontvangen uit handen van zijn voorgang Arjen Juurlink (FrieslandCampina). Voor de jury was het geen makkelijke keuze, de kandidaten zijn beoordeeld op visie, innovatie en duurzaamheid, maar ook de eigen inbreng en invloed waren van groot belang.

Lees hier het volledige juryrapport over alle drie de finalisten:

Eric Versluis - Rabobank
Eric is gepassioneerd, hands-on vakman met een duidelijke visie en mening over Fleetmanagement.
Hij heeft een duidelijk beeld over wagenparkbeheer en kan hier enthousiast over vertellen. Diesel zal snel uitfaseren is zijn verwachting. Elektrische auto’s, die men nu nog ‘eng’ vindt, zullen in aantal snel toenemen. Daartoe worden reeds facilitaire voorzieningen getroffen in de vorm van een extra laadpunten voor medewerkers. Verder is Eric druk doende met voorbereidingen van de volgende stap, het zgn. ‘Move’, het nieuwe - integrale - mobiliteitsbeleid van de Rabobank, dat verder gaat dat de leaseauto

Randolph Delwel & Leen den Bakker IBM
Randolph en Leen, twee verschillende karakters die elkaar perfect aanvullen. Men is in feite vanaf ‘de tekentafel’ blanco gestart met herijken en vormgeven van het huidige innovatieve mobiliteitsbeleid. Het doel was helder, alle medewerkers duurzaam, meer keuzevrijheid en flexibel en kostenbewuste manier van reizen aanbieden.
Hierbij heeft men de “kunst van het loslaten” maximaal doorgevoerd. Men laat de medewerker vanuit een mobiliteitsbudget maximaal de regie nemen van zijn/haar mobiliteit. De medewerker zit letterlijk “aan het knoppen” zogezegd, waarbij men advies ontvangt, en gefaciliteerd wordt door een externe mobiliteitsleverancier.
Aanvullend hierop gaf Leen aan: “Wij kunnen niet eens zien welke keuzes een medewerker maakt, dat is een privé beslissing”.
De gekozen aanpak past perfect binnen IBM , men heeft ondanks de Amerikaanse organisatie, duidelijk de regie van de verandering genomen. Dit sterke team heeft het stakeholder management prima op orde en hen stap-voor-stap meegenomen in het proces, verder het gehele proces van ontwerp tot uitvoering uitstekend gemanaged.
Men beseft dat werknemers in centrum Amsterdam helemaal geen ‘vaste’ leaseauto willen, maar mobiliteit op maat. Vermeldingswaardig zijn oplossingen voor aangekondigde grote wegwerkzaamheden tussen de A4 en A10, hier zet men elektrische fietsen in bij forenzen i.p.v. auto’s.

Winnaar Gertjan Sybrandi
Gertjan is een realistische bruggenbouwer die het overzicht behoudt. Een goed luisteraar, met hoge gunfactor, die de verschillende belangen begrijpt, ook in situaties die weerstand oproepen tot resultaat komt. Stap-voor-stap alle stakeholders in het proces en verhaal betrekken is essentieel. Samen staan we sterk is zijn motto, hetgeen bereikt is, is daarmee een groepsresultaat.

Gertjan heeft ambitieuze plannen rondom elektrisch rijden, zoals uitsluitend de inzet van volledig elektrische auto’s in 2020. Vanaf begin dit jaar geen nieuwe instroom meer van fossiele brandstof aangedreven personenauto’s. Men biedt medewerkers elektrische auto’s aan middels private-lease constructies. Heeft verder een duidelijke visie over duurzame vastgoedkeuzes en bijbehorend parkeerbeleid.
Vanuit zijn oude job bij afd. communicatie begrijp hij als geen ander dat er een gezamenlijke visie nodig is om resultaten te kunnen boeken. Dat het verkrijgen van draagvlak hiervoor de basis is en dat de visie vertaald moet worden naar een eenduidig verhaal dat makkelijk aan de organisatie uit te leggen is. Daarbij ‘blijf je verhaal herhalen, alleen dan blijft de boodschap hangen.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit Arjen Juurlink (Friesland Campina), Daan Bieleveld (DSM), John de Gier (Siemens Nederland), Henk Winckens (Enexis), Martin Lans (VNF), Sandra van Soest (Rabobank Nederland) en Ronald Postma (Syndesmo).