Awardwinnaars

Gertjan Sybrandi.jpg
Gertjan Sybrandi
Hoofd Facilitaire Services & Mobiliteit
Stedin

Finalist Sybrandi (Stedin) zet stop op brandstofauto’s

“Voor het wagenpark op geel kenteken hebben we op 1 januari een stop gezet op de brandstofauto’s. Wie vervoer nodig heeft, kan gebruik maken van een deelauto. Als iemand veel vervoer nodig heeft, kan een persoonlijke auto volgen. Alle nieuwe personenauto’s die we aanschaffen zijn elektrisch. Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege laadruimte of actieradius, dan ruilen we binnen het bestaande park.” Lees hier het Fleet&Mobility-interview met Stedin dat vorige maand verscheen.

Het kan
“We hebben sinds begin dit jaar vijftien Renaults Zoe ingezet als deelauto. Als netbeheerder hebben wij een voorbeeldfunctie. Het is onze overtuiging dat elektrisch rijden mogelijk is, dus dat gaan we laten zien. Eind 2020 moet het volledige personenautopark elektrisch zijn. Ook het grijze park willen we gaan verduurzamen, maar daar zijn op dit moment nog te weinig alternatieven voor. Wel lopen er pilots, zoals met de e-Crafter. We zijn ook bezig met een waterstofbus. Als op dat vlak mogelijkheden ontstaan, willen we zo snel mogelijk doorschakelen. Ons motto is: begin met de dingen die kunnen.”

Arjen Juurlink 400x400.jpg
Arjen Juurlink
Mobiliteitsmanager van het jaar 2017
Compensation & Benefits specialist bij FrieslandCampina

Groen en veilig stimuleren
“Sinds 1 januari hebben wij een nieuw mobiliteitsbeleid waarin we groener en veiliger rijden en reizen stimuleren. We realiseren hiermee bedrijfsbrede en – diepe gedragsverandering zodat onze medewerkers vanzelf slimme, bewuste keuzes maken. Werknemers nemen meer eigen verantwoordelijkheid en we faciliteren dat met allerlei keuzepakketten en bijbehorende trainingen. Maar de mooiste mobiliteit is nog altijd geen mobiliteit. De eerste vraag is dus: wanneer en waar werk ik vandaag? Kan ik vandaag contact hebben via de mail of op Skype? En als ik dan wel moet reizen, kan ik met de trein, of pak ik de auto? We hebben ons technische beheer om thuiswerken mogelijk te maken dan ook goed op orde.

Kleinere auto
Door slimmer en bewuster in te kopen kunnen we een besparing realiseren van 15 procent op onze mobiliteitskosten. Van de medewerkers die nu instromen, kiest de helft bewust voor een kleinere auto, omdat ze dan minder bijtelling betalen en zuiniger rijden. Bij ons mag je met de leasewagen 12 duizend privé-kilometers per jaar maken. Rijd je 
minder, dan houd je geld over van je budget. Sinds oktober geven we ook onze non-lease werknemers een mobiliteitsbudget voor woon-werk verkeer. Moeten zij zakelijk rijden, dan bieden we bijvoorbeeld openbaar 
vervoer of Greenwheels-achtige oplossingen.

Mobiliteit is vrijheid
We denken erover om onze huidige leasewagens, op basis van vrijwilligheid, uit te rusten met Greenwheels techniek. Zodat die – in plaats van stil te staan op ons parkeerterrein – gebruikt kunnen worden door andere werknemers. Daarmee stimuleer je ook dat mensen hun eigen, oudere en vervuilendere auto laten staan. Mobiliteit is vrijheid.”

Miranda Koning.jpg
Miranda Koning
Mobiliteitsmanager van het jaar 2016
contractbeheerder Facilitair Bedrijf bij Ymere

Miranda Koning (33) is contractbeheerder Facilitair Bedrijf bij Ymere en zij heeft de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een nieuw mobiliteitsbeleid bij de woningcorporatie.

Bij Ymere werken ruim 900 medewerkers, waarvan na de implementatie van het nieuwe mobiliteitsbeleid er ongeveer 50 medewerkers leaserechten hebben, dat wil zeggen een leasebudget of leaseauto. De totale vloot bestaat uit 230 voertuigen, waarvan 100 grijs en 100 deelauto’s op de regiokantoren.

Het werkgebied van Ymere beslaat de Metro poolregio Amsterdam; 7 kantoren relatief dicht bij elkaar in de buurt. Door middel van een ontmoedigingsbeleid probeert Koning de medewerkers uit de auto en in het OV of op de fiets te krijgen.

Daan Bieleveld.jpg
Daan Bieleveld
Mobiliteitsmanager van het jaar 2015
global mobility manager bij DSM

Daan Bieleveld is global mobility manager bij DSM. Hij is verantwoordelijk voor een wereldwijd wagenpark met ca. 1500 company cars. DSM zette de afgelopen jaren met het mobiliteitsbeleid vol in op het optimaliseren van de balans tussen people, planet & profit.

 In 2015 won hij de award voor Mobiliteitsmanager van het jaar.

André de Boer.jpg
André de Boer
Mobiliteitsmanager van het jaar 2014
Senior adviseur mobiliteit bij Rijkswaterstaat

André de Boer, senior adviseur mobiliteit bij Rijkswaterstaat, is in 2014 uitgeroepen tot Mobiliteitsmanager van het jaar. De Boer won in de finale van Martina van der Wilt (Van Dorp Installaties BV) en Jack Knol (Capgemini). Hij neemt het stokje over van Patrick Langevoort, die vorig jaar deze prijs won. De finale vond plaats tijdens het Fleetmanagement event 2014 in het NBC in Nieuwegein.

Meer sprekers worden geladen